(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekiston mustaqilligining dastlabki yillarida huquqiy targ‘ibot tizimini shakllantirish jarayoni, aholining huquqiy madaniyatini yuksaltirishda duch kelingan tizimli muammolar va ularning bartaraf etilish bosqichlari ilmiy tahlil qilinadi. Shuningdek, huquqiy nigilizm hodisasi va uning jamiyat taraqqiyotiga salbiy ta’siri hamda davlat tomonidan qabul qilingan strategik dasturlarning ahamiyati yoritilgan. O‘zbekiston mustaqilligining dastlabki yillarida jamiyatning huquqiy qiyofasini shakllantirish, huquqiy targ‘ibot tizimini yo‘lga qo‘yish va aholining huquqiy madaniyatini yuksaltirishning tarixiy-huquqiy jihatlari tadqiq etiladi. Tadqiqot davomida sobiq ittifoq tuzumidan meros qolgan huquqiy nigilizm, qonunlarga nisbatan ishonchsizlik va huquqiy savodxonlikning pastligi kabi fundamental muammolar ilmiy tahlil qilingan. Shuningdek, davlat tomonidan qabul qilingan strategik dasturlar, xususan, 1997-yildagi Milliy dasturning huquqiy ongni o‘zgartirishdagi roli va ushbu muammolarni bartaraf etishda qo‘llanilgan institutsional yechimlar yoritib berilgan. Maqola yakunida o‘sha davr tajribasining bugungi kunda "Yangi O‘zbekiston" sharoitida huquqiy davlat qurishdagi ahamiyati bo‘yicha xulosalar shakllantirilgan.