(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Maqolada O‘zbekistonning milliy manfaatlari nuqtai nazaridan umumbashariy muammolarga yondashishning siyosiy-huquqiy, ijtimoiy-iqtisodiy va ekologik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotda milliy manfaat faqat ichki ehtiyojlar yig‘indisi emas, balki xalqaro majburiyatlar, mintaqaviy barqarorlik, resurs xavfsizligi va inson kapitali rivoji bilan bog‘liq strategik mezon sifatida talqin etiladi. Maqola rasmiy manbalar — O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasi, “O‘zbekiston — 2030” strategiyasi, Milliy statistika qo‘mitasi ko‘rsatkichlari, BMT Barqaror rivojlanish maqsadlari portali, UNDP va Jahon banki ma’lumotlari asosida tayyorlandi. Tahlil shuni ko‘rsatadiki, global muammolarni milliy manfaatlardan ajratib ko‘rib bo‘lmaydi: suv tanqisligi, iqlim o‘zgarishi, oziq-ovqat xavfsizligi, raqamli tenglik, ta’lim sifati va kambag‘allikni qisqartirish kabi masalalar bevosita O‘zbekistonning uzoq muddatli taraqqiyot xavfsizligiga ta’sir qiladi. Maqolada biologiya ta’limi va tabiiy fanlar metodikasining ekologik ong, sog‘lom turmush, resurs tejamkorligi va ilmiy dunyoqarashni shakllantirishdagi amaliy roli ham yoritiladi