(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada qonning qovushqoqligini aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy apparatlarning biofizik xususiyatlari o‘rganilgan. Qonning reologik xossalari, xususan qovushqoqligi, gemodinamik jarayonlar va mikrosirkulyatsiya holatini baholashda muhim diagnostik ko‘rsatkich hisoblanadi. Tadqiqotda kapillyar viskozimetrlar, rotatsion viskozimetrlar va Stoks usuliga asoslangan qurilmalarning ishlash prinsiplari, ularning aniqligi va qo‘llanish doiralari tahlil qilindi. Shuningdek, qonning qovushqoqligiga ta’sir etuvchi omillar — gematokrit darajasi, plazma oqsillari va haroratning biofizik ahamiyati yoritildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, har bir usulning o‘ziga xos afzallik va cheklovlari mavjud bo‘lib, klinik amaliyotda to‘g‘ri apparat tanlash diagnostika aniqligini oshiradi.