(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada konstruktsion materiallarda kuzatiladigan korroziya va yeyilish jarayonlari hamda ularning materiallarga xos bo‘lgan mexanik xossalarga ko‘rsatadigan ta‘siri keng tahlil qilinadi. Korroziya va yeyilish — bu metallurgiya, mashinasozlik va qurilish sohalarida materialshunoslik nuqtai nazaridan eng muhim masalalardan biri hisoblanadi. Maqolada metallarning korroziyaga bardoshliligi, yuzaki yeyilish mexanizmlari, himoya usullari va bu jarayonlarning chidamlilik, qattiqlik, plastiklik kabi asosiy mexanik ko‘rsatkichlarga ta‘siri batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, haqiqiy sanoat sharoitlarida materiallarga ta‘sir etuvchi omillar, laboratoriya sinovlari va zamonaviy himoya texnologiyalari haqida ma‘lumot beriladi. Maqola materiallar muhandisligi va mashinasozlik yo‘nalishi talabalari uchun mo‘ljallangan.