(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Mazkur maqolada o‘tkir respirator virusli infeksiyalar (O‘RVI) va shamollash jarayonida antibiotiklarning samarasizligi sabablari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi aholi o‘rtasida o‘zboshimchalik bilan antibiotik qo‘llash va buning natijasida yuzaga kelayotgan global muammo — antibiotiklarga nisbatan chidamlilik (rezistentlik) bilan bog‘liq. Maqolada viruslar va bakteriyalarning biologik tuzilishidagi fundamental farqlar ko‘rib chiqiladi. Xususan, antibiotiklarning ta’sir mexanizmi bakterial hujayra devori yoki oqsillari sintezini bloklashga yo‘naltirilgan bo‘lib, hujayraviy tuzilishga ega bo‘lmagan viruslarga nisbatan mutlaqo samarasiz ekanligi asoslab beriladi. Shuningdek, maqolada noto‘g‘ri qo‘llanilgan dori vositalarining inson immunitet tizimiga va ichak mikroflorasiga yetkazadigan zarari bayon etilgan. Tadqiqot natijasida shifokor nazoratisiz qabul qilingan preparatlar nafaqat tuzalish jarayonini tezlashtirmasligi, balki kelajakda og‘ir bakterial asoratlarni davolashda qiyinchiliklar tug‘dirishi ta’kidlanadi. Maqola so‘ngida virusli kasalliklarni davolashda zamonaviy tibbiy protokollarga amal qilish va profilaktika choralarini kuchaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.