(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Abu Nasr Forobiy (870–950) Sharq uyg‘onish davrining buyuk mutafakkiri bo‘lib, uning ilmiy merosi falsafa, mantiq, siyosat, axloq, pedagogika kabi sohalar bilan birga tarix faniga ham muhim hissa qo‘shgan. Forobiy jamiyat taraqqiyoti, davlat boshqaruvi, sivilizatsiyalar rivoji va tarixiy jarayonlarning qonuniyatlari haqida chuqur fikrlar yuritgan. Uning “Fozil shahar ahlining qarashlari”, “Baxt-saodatga erishish” kabi asarlari tarix fani uchun ham qimmatli manba hisoblanadi. Ushbu maqolada Forobiyning tarix sohasidagi qarashlari, tarixiy metodologiyasi va keyingi davr tarixchilariga ta’siri tahlil qilinadi.