(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada 1945–1991-yillarda O‘zbekiston SSRda xalq ta’limi tizimining rivojlanish yo‘nalishlari Samarqand viloyati misolida tahlil qilinadi. Tadqiqotda urushdan keyingi tiklanish davrida umumta’lim maktablari tarmog‘ining kengayishi, majburiy ta’lim siyosatining bosqichma-bosqich amalga oshirilishi, o‘qituvchi kadrlar tayyorlash, qishloq va shahar maktablari o‘rtasidagi tafovutlar, ta’limning mafkuraviy mazmuni hamda kasbga yo‘naltirish jarayonlari yoritiladi. Samarqand viloyati misolida xalq ta’limi tizimi ijtimoiy modernizatsiya, savodxonlik darajasining oshishi va mehnat resurslarini tayyorlash jarayonining muhim tarkibiy qismi sifatida ko‘rib chiqiladi.