(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Tirik organizmlarda elektr toki — bioelektrik hodisalar — hujayra membranasi orqali ionlarning tartibli harakati natijasida yuzaga keladigan murakkab fiziologik jarayondir. Ushbu maqolada bioelektrik tokning paydo bo‘lish mexanizmlari, ion kanallari faoliyati, membrana potensiali va harakat potensiali chuqur tahlil qilinadi. Bundan tashqari, nerv tizimi, mushaklar va yurak faoliyatida elektr signallarning roli keng yoritiladi. Bioelektrik hodisalarning buzilishi natijasida yuzaga keladigan kasalliklar va ularning klinik diagnostikadagi ahamiyati ham muhokama qilinadi. Maqola IMRAD strukturasida yozilgan bo‘lib, ilmiy va insoniy tushunarli uslubda bayon etilgan.