(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada o’pka kasalliklarining kelib chiqishi, alomatlari va belgilari hamda davolash usullari batafsil tahlil qilinadi. Bugungi kungacha dunyoda o’pka kasalliklarining 20 ga yaqin turlari aniqlangan. Ular orasida eng keng tarqalgani pnevmoniya va sil kasalliklari hisoblanadi. O’ka kasalliklarining paydo bo’lishiga asosan, noqulay ekologik sharoit , surunkali kasalliklarining kuchayishi, asab kasalliklari va shakar miqdorining oshishi sabab bo’ladi. O’pka kasalliklari asosan ayollarga qaraganda katta yoshli erkaklarda uchraydi. O’pka kasalliklarining belgilari yo’tal bo’lib insonni surunkali yo’tal qiynaydi .