(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
O’zbekiston so’nggi yillarda xalqaro bozordagi o’rnini sezilarli darajada mustahkamlab bormoqda. 2024-yilda YaIM 6,5% ga o’sib, 115 milliard AQSh dollaridan oshdi, 2025-yilda esa bu ko’rsatkich 7,7% ga yetdi va YaIM hajmi taxminan 147 milliard dollarni tashkil etdi. Tashqi savdo aylanmasi 2025-yilda 81 milliard dollarga yetib, eksport 24% ga o’sdi (33,8 milliard dollar). Asosiy eksport mahsulotlari — oltin, to’qimachilik, meva-sabzavot, mis va xizmatlar. Import esa sanoat modernizatsiyasi uchun zarur uskuna va texnologiyalarni o’z ichiga oladi. Mamlakat Xitoy, Rossiya, Turkiya va Yevropa Ittifoqi bilan savdo aloqalarini faollashtirib, global qiymat zanjirlariga integratsiyalashmoqda. Ushbu maqola O’zbekistonning barqaror iqtisodiy o’sishi, eksport diversifikatsiyasi va xalqaro hamkorlikdagi yangi imkoniyatlarini tahlil qila