(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
2-tur qandli diabet (T2D) – insulin rezistentlik va β-hujayralar disfunksiyasi bilan kechadigan surunkali metabolik kasallik bo‘lib, uning rivojlanishida semizlik (ayniqsa visseral semirish) eng muhim modifikatsiya qilinadigan xavf omillaridan hisoblanadi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti T2D rivojlanishiga hissa qo‘shuvchi omillar qatorida ortiqcha vazn va jismoniy faollik yetishmasligini alohida ta’kidlaydi.