(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Mazkur maqolada inson irodasining psixologik va falsafiy tabiati ilmiy asosda tahlil qilinadi. Iroda shaxsning ongli faoliyatini boshqaruvchi, maqsad sari intilishda yuzaga keladigan ichki va tashqi to‘siqlarni yengib o‘tishga imkon beruvchi muhim psixik jarayon sifatida qaraladi. Tadqiqotda irodaviy harakatlarning shakllanish mexanizmlari, irodaning tuzilmasi hamda uning shaxs kamolotidagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, irodaning motivatsiya, hissiyot va ong bilan uzviy bog‘liqligi ochib berilib, irodaviy sifatlarning inson hayotidagi ahamiyati tahlil qilinadi. Olingan natijalar irodaning shaxsiy rivojlanish, kasbiy faoliyat va ijtimoiy moslashuvdagi muhim psixologik omil ekanligini ko‘rsatadi.