(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Mazkur maqolada o‘smirlarda koping xulq-atvor omillarining shakllanishidagi ijtimoiy-psixologik mexanizmlar tahlil qilinadi. Maqolada koping xulq-atvor tushunchasi, uning turlari (muammoga yo‘naltirilgan va emotsiyaga yo‘naltirilgan koping), shuningdek, oila muhiti, tengdoshlar ta’siri, maktab muhiti va shaxsiy xususiyatlarning koping strategiyalar shakllanishidagi roli yoritiladi. Tadqiqotda koping xulq-atvorni shakllantiruvchi asosiy psixologik mexanizmlar — refleksiya, emotsional boshqaruv, ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash, adaptatsiya va muammoni hal qilish ko‘nikmalari tahlil qilinadi.