(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada diqqat va xotiraning psixologik mexanizmlari hamda ularni boshqarish jarayonlari yoritiladi. Diqqatning turlari, uning barqarorligi va taqsimlanishi, shuningdek xotiraning asosiy funksiyalari va bosqichlari ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Diqqat va xotira faoliyatining nerv-fiziologik asoslari hamda ijro funksiyalari bilan o‘zaro bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ularni ongli ravishda boshqarishga yordam beradigan strategiyalar, mashqlar va ta’lim jarayonidagi qo‘llanilish imkoniyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari diqqat va xotiraning boshqarilishi o‘quv faoliyati, mehnat jarayoni hamda kasbiy samaradorlikda ahamiyatli ekanligini ko‘rsatadi.