(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Tirotoksikoz qalqonsimon bez gormonlarining ortiqcha ishlab chiqarilishi bilan kechuvchi endokrin kasallik bo‘lib, u organizmning ko‘plab tizimlariga, ayniqsa yurak-qon tomir tizimiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada tirotoksikoz fonida yuzaga keladigan yurak-qon tomir asoratlarining patogenetik mexanizmlari tahlil qilinadi. Qalqonsimon bez gormonlarining miokard kontraktiligi, yurak urish tezligi, periferik qon tomirlar tonusi hamda gemodinamik ko‘rsatkichlarga ta’siri ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, taxikardiya, aritmiyalar, arterial gipertenziya va yurak yetishmovchiligi kabi asoratlarning rivojlanish omillari ko‘rib chiqiladi. Maqola tirotoksikozli bemorlarda yurak-qon tomir xavfini erta baholash va profilaktika choralarini takomillashtirishga xizmat qiladi.