(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Buyrak va siydik ajratish tizimi organizmning ichki muhit barqarorligini ta’minlovchi muhim fiziologik tizimlardan biridir. Ushbu tizim orqali metabolizm jarayonida hosil bo‘lgan chiqindi mahsulotlar chiqariladi, suv va elektrolitlar muvozanati saqlanadi hamda kislota va ishqor muvozanati tartibga solinadi. Mazkur maqolada buyraklarning fiziologik faoliyati, glomerulyar filtratsiya, naychalarda qayta so‘rilish va sekretsiya jarayonlari, shuningdek, siydik hosil bo‘lish mexanizmlari tizimli tarzda yoritildi. Tadqiqotda buyrak faoliyatining nerv va gumoral boshqarilishi hamda ularning organizmning umumiy funksional holatiga ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil qilindi. Olingan natijalar buyrak va siydik ajratish tizimining uyg‘un ishlashi organizm gomeostazini saqlashda hal qiluvchi ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.