(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada moliyaviy nazorat tizimining iqtisodiy boshqaruvdagi o‘rni, uning nazariy asoslari hamda amaldagi mexanizmlarining samaradorligini oshirish yo‘llari kompleks yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda moliyaviy nazoratning davlat va xo‘jalik yurituvchi subyektlar faoliyatidagi funksional ahamiyati, byudjet mablag‘laridan foydalanish ustidan nazoratni kuchaytirish zarurati va moliyaviy intizomni ta’minlashdagi roli ochib beriladi. Ilmiy izlanish davomida institutsional, tizimli va funksional yondashuvlar uyg‘unlashgan holda qo‘llanilib, moliyaviy nazorat samaradorligiga ta’sir etuvchi omillar aniqlangan. Natijalarda moliyaviy nazorat tizimini modernizatsiya qilish, raqamli texnologiyalarni joriy etish va ichki nazorat institutlarini mustahkamlash orqali iqtisodiy barqarorlikka erishish imkoniyatlari asoslab beriladi.