(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada formativ va summativ baholash turlari, ularning ta’lim jarayonidagi o‘rni va samaradorligi tahlil qilinadi. Formativ baholash o‘quvchilarning o‘zlashtirish jarayonini doimiy nazorat qilish va takomillashtirishga yo‘naltirilgan bo‘lsa, summativ baholash ularning umumiy natijalarini baholashga xizmat qiladi. Tadqiqot davomida formativ baholashning o‘quv jarayonidagi motivatsiyani oshirish, ta’lim sifatini yaxshilash va individual yondashuvni kuchaytirish borasidagi afzalliklari ta’kidlangan. Shuningdek, summativ baholash natijalarining ishonchliligi va ob’ektivligini ta’minlash uchun samarali strategiyalar taklif etilgan.