(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada avtobiografik matnlarning semiotik tabiati va ular tarkibida madaniy kodlarning aks etish mexanizmlari tahlil qilinadi. Avtorning shaxsiy tajribasi asosida shakllangan diskursda xalqning kollektiv xotirasi, madaniy identiteti, mental tasavvurlari va qadriyatlarini ifodalovchi lingvosemiotik birliklar o‘rganiladi. Tadqiqotda Y. Lotman, U. Eko, Ch. Pirs kabi semiotika namoyandalarining nazariyalari hamda o‘zbek lingvokulturologiyasi doirasidagi qarashlar integrativ yondashuv asosida qo‘llanildi. Avtobiografik matnlardagi ramz, timsol, metafora, realiya va konseptlar madaniy kodlarning tashuvchisi sifatida talqin etilib, badiiy matnning ichki ma’no qatlamlarini ochishda ularning o‘rni yoritildi.