(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Enterokolit – ingichka va yo‘g‘on ichaklarning birgalikda yallig‘lanishi bilan kechuvchi kasallik bo‘lib, infeksion, toksik, autoimmun hamda ishemik omillar ta’sirida rivojlanadi. Kasallikning patogenezida ichak mikrobiotasining buzilishi, shilliq qavatning shikastlanishi va yallig‘lanish mediatorlarining ortishi muhim o‘rin tutadi. Klinik belgilariga diareya, qorinda og‘riq, meteorizm, intoksikatsiya va suvsizlanish kiradi. Enterokolitni erta diagnostika qilishda laborator, endoskopik va mikrobiologik usullar katta ahamiyatga ega. Zamonaviy davolash protokollari antibiotik terapiya, rehidratatsiya, probiotiklar va parhez bilan kompleks yondashuvni talab qiladi. Ushbu maqolada enterokolitning etiologiyasi, klinik kechishi, diagnostik mezonlari va zamonaviy davolash strategiyalari tahlil qilinadi.