(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu tadqiqot fanlararo yondashuvlar kontekstida sinergetikani samarali integratsiya qilish jarayonida yuzaga keladigan fundamental qiyinchiliklarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. Sinergetika o‘z-o‘zini tashkil etuvchi murakkab tizimlarning umumiy qonuniyatlarini tushunish uchun universal vosita bo‘lsa-da, uni turli fan sohalari (aniq, tabiiy va ijtimoiy-gumanitar) o‘rtasida qo‘llashda jiddiy to‘siqlarga duch kelinmoqda. Maqolada ushbu integratsiya qiyinchiliklari uch asosiy darajada (terminologik nomuvofiqlik, metodologik adaptatsiya muammolari va ilmiy madaniyatlarning farqi) ko‘rib chiqiladi. Asosiy maqsad – sinergetik salohiyatni to‘liq ro‘yobga chiqarishga to‘sqinlik qilayotgan fundamental muammolarni tizimli ravishda aniqlash va ularni bartaraf etish yuzasidan konstruktiv tavsiyalar ishlab chiqishdir.