(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek jadidchiligi harakatining jamiyat taraqqiyotiga qo‘shgan hissasi tahlil qilingan. Jadidlar tomonidan ilgari surilgan ma’rifat, ilm, taraqqiyot va milliy uyg‘onish g‘oyalari o‘zbek xalqining siyosiy, madaniy va ma’naviy hayotida chuqur o‘zgarishlar yasaganligi yoritib berilgan. Maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy, Abdulla Avloniy, Abdurauf Fitrat, Cho‘lpon, Munavvarqori Abdurashidxonov kabi jadidlarning faoliyati, ularning ta’lim, matbuot, adabiyot va ijtimoiy hayotdagi o‘rni tahliliy yondashuv asosida ochib beriladi