(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
: Ushbu maqolada rivojlangan va rivojlanayotgan davlatlar o‘rtasida mavjud bo‘lgan iqtisodiy aloqalarning mazmun-mohiyati, ularning shakllanishi va evolyutsiyasi, asosiy yo‘nalishlari, ijobiy va salbiy jihatlari tahlil qilinadi. Xususan, erkin savdo kelishuvlari, bevosita xorijiy investitsiyalar, texnologik transfer, infratuzilma loyihalari, moliyaviy integratsiya va inson kapitali almashinuvi orqali hamkorlikni rivojlantirish imkoniyatlari yoritiladi. Tahlillar rivojlangan mamlakatlarning iqtisodiy ustunligi va rivojlanayotgan mamlakatlarning o‘ziga xos resurs salohiyatini hisobga olgan holda, o‘zaro manfaatli sheriklik asosidagi modelni ishlab chiqish zaruratini ko‘rsatadi. Maqolada xalqaro tajribalar, statistik ma’lumotlar va ilmiy yondashuvlar asosida iqtisodiy aloqalarni chuqurlashtirish yo‘llari, mavjud muammolar hamda ularni bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalar berilgan. Taqdim etilgan natijalar rivojlanayotgan mamlakatlar uchun strategik rivojlanish yo‘nalishlarini aniqlashda hamda xalqaro iqtisodiy integratsiyaga faol jalb etish bo‘yicha muhim ilmiy-amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.