(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Markaziy Osiyoda fan va madaniyatning rivojlanishiga salmoqli hissa qo‘shgan, o‘zining g‘oyat samarali faoliyati bilan tarixda o‘chmas iz qoldirgan, temuriylar avlodining so‘nggi vakillaridan biri Umar Shayx Mirzo O‘g‘li Zaxiriddin Muhammad Boburdir. Bobur Mirzo Farg‘ona viloyatining hukmdori Umarshayx, ya’ni Sohibkiron Amir Temurning chevarasi oilasida 1483 yilda tavallud topdi. Bobur saroy muhitida tarbiyalandi va o‘qidi, yoshligidan ilmga, she’riyatta berildi. Dovyurakligi, jasurligi va epchilligi tufayli uni «Bobur ya’ni «Yo‘lbars» deb atadilar.