(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekistonda, xususan, Surxondaryo viloyatida 1920–1950-yillar oraligʻida yuz bergan ijtimoiy va iqtisodiy oʻzgarishlar tahlil qilinadi. Sovet hokimiyatining oʻrnatilishi, kollektivlashtirish jarayonlari, sanoat va qishloq xoʻjaligidagi islohotlar, shuningdek, Ikkinchi jahon urushi davridagi va undan keyingi yillardagi iqtisodiy qiyinchiliklar viloyat hayotiga qanday taʼsir qilgani yoritiladi. Maqolada tarixiy hujjatlar, arxiv materiallari va zamonaviy tadqiqotlarga tayangan holda, mazkur davrning aholi turmush tarzi, mehnat munosabatlari va ijtimoiy institutlaridagi oʻzgarishlar koʻrib chiqiladi. Tadqiqot natijalari ushbu davr Surxondaryo viloyatining ijtimoiy-iqtisodiy taraqqiyotida muhim bosqich bo‘lganini ko‘rsatadi