(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Yurak ishemik kasalligi – bu to’satdan paydo bo’lishi uchun xavfli kasallik. Bu kasallik tinch holatda ham to’sh suyagi orqasida paydo bo’luvchi kasallik bo’lib, kelib chiqishida yurak mushaklarida kislorod tanqisligi muhim rol o’ynaydi.Yurak ishemik kasalligi sabablari orasida: koronar arteriyalarning aterosklerozi, yog ’ va xolesterin pilakchakalar sonining koronar qon tomirlarda faol ko’payishi tufayli ular bo’shlig’ining torayishi, qandli diabet, qondagi yuqori xolesterin miqdori avvalgi o’rinlarda turadi. O’tkir yuzaga keluvchi yurak ishemik kasalligi zudlik bilan jarrohlik davolashni talab qiladi chunki –yirik koronar tomirlar toliq bekilishi va ko’plab kardiomiotsitlar o’limi tufayli, miokard infarkti va oqibati o’lim bilan tugaydi.