(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Kvant hisoblash texnologiyalari rivojlanishi fonida mavjud kriptotizimlarning zaifliklarini bartaraf etish dolzarb masalaga aylandi. Ushbu maqolada Galois maydonlariga asoslangan, SHA-3 bilan aralashtirilgan va tasodifiylikni kuchaytiruvchi PRNG asosidagi yangi kriptobardoshli kalit generatsiyalash algoritmi ishlab chiqildi. Yangi algoritmda asosiy yangilik sifatida: (1) GF(2^256) da tasodifiy polinomial asosda kalit bitlarini hosil qilish, (2) kvant hujumlariga qarshi bardoshlilikni oshirish uchun SHA-3 sponge-funksiyasidan foydalanish, (3) NIST SP 800-22, Dieharder, va ENT statistik testlari orqali kalit sifatini baholash yondashuvi taklif etilgan. Ushbu yondashuv klassik va kvant kriptoanaliz usullariga nisbatan sinovdan o‘tkazilib, bardoshlilik ko‘rsatkichlari taqqoslandi. Tadqiqot muallifi tomonidan ishlab chiqilgan kalit generatsiyasi moduli Python tilida amalga oshirilib, ochiq manbali test muhitida sinovdan o‘tkazildi. Mazkur yechim zamonaviy post-kvant xavfsizlik talablariga mos innovatsion yondashuv sifatida tavsiya etiladi.