(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada yurak faoliyatining boshqarilish mexanizmlari yoritilgan. Yurakning ichki (avtonom) boshqaruv tizimi va yurakdan tashqari (ekstrakardial) boshqaruv omillari – nerv va gormonal ta’sirlar alohida ko‘rib chiqilgan. Sinus tuguni, atrioventrikulyar tugun, Gis tutami kabi yurak ichki tuzilmalarining ritm yaratishdagi roli va ularning o‘zaro uyg‘unlashuvi tahlil qilingan. Shuningdek, simpatik va parasimpatik nervlar, adrenal va tireoid gormonlarning yurak faoliyatiga ta’siri tushuntirilgan. Maqolada yurak faoliyatining reflektor boshqaruv yo‘llari ham qisqacha yoritilib, yurak faoliyatining organizm ehtiyojlariga moslashuvi ilmiy asosda bayon qilingan.