(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Botulizm — bu asosan Clostridium botulinum bakteriyasidan kelib chiqadigan, asab tizimini shikastlantiruvchi jiddiy va hayot uchun xavfli bir infeksion kasallikdir. Ushbu kasallik, ko‘pincha toza bo‘lmagan oziq-ovqatlar, konservalar yoki boshqa past haroratda saqlangan mahsulotlar orqali yuqtiriladi. Kasallikning rivojlanishi va bemorning holatining yomonlashishi asab tizimining falajlanishi, nafas olish organlarining yetishmovchiligi kabi jiddiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Shuning uchun, botulizmni erta aniqlash va samarali davolash, hayotni saqlashda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Mazkur maqolada botulizmning belgilari, davolash usullari va muammo dolzarbligi haqida batafsil ma’lumotlar keltiriladi.