(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Difteriya – oʻtkir infeksion kasallik boʻlib, yuqori nafas yoʻllari va shilliq pardalar yalligʻlanishi bilan tavsiflanadi. Kasallikning eng koʻp uchraydigan shakli halqum difteriyasi bo‘lib, ayniqsa bolalar orasida keng tarqalgan. Ushbu maqolada 84 bemorda kuzatilgan klinik holatlar, laboratoriya diagnostikasi va davolash natijalari o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, bemorlarning aksariyatida halqum difteriyasi (59.5%) uchragan, burun difteriyasi esa 17.9% bemorda kuzatilgan. Tadqiqot difteriyaning turli shakllarini aniqlash va samarali davolash strategiyalarini ishlab chiqishga yo‘naltirilgan.