(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Organizmning tashqi va ichki muhitga moslashuvi asosan nerv tizimi faoliyatiga bog‘liq. Nerv tizimi tashqi ta’sirga tezkor javob qaytarish orqali organizmni muvozanatda ushlab turadi. Orqa miya reflekslari esa bu jarayonda muhim o‘rin egallaydi. Ular inson hayotining kundalik faoliyatini boshqaruvchi asosiy mexanizmlardan biri bo‘lib, murakkab jarayonlarni avtomatik tarzda tartibga soladi. Orqa miya reflekslari ichki organlar faoliyatini boshqarishdan tortib, mushaklarning harakatlanishigacha bo‘lgan ko‘plab vazifalarni bajaradi. Ushbu reflekslar insonning ongli nazoratisiz sodir bo‘lib, muhim fiziologik jarayonlarni ta’minlaydi. Ushbu maqolada orqa miya reflekslarining mexanizmlari, turlari va ahamiyati haqida batafsil ma’lumot beriladi.