(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2024)
Terme – bul aqıl-násiyattan ibarat qosıqlar esaplanadı. Al, tolǵawlar bolsa qosıqlardan bólip qaralatuǵın óz aldına janr. Ol xalqımızdıń ótkendegi úlken bir tariyxıy waqıyasına arnalǵan, belgili bir syujetke qurılǵan, qobızda óz aldına tolǵaw namasına aytılatuǵın, ádewir kólemli poeziyalıq dóretpe. Tolǵawlarda sol tarıyxıy dáwirdiń aqıretleri, azapları, xalıqtıń arzıw-ármanı, boljawları menen qosıp súwretlenedi. Biz bunda biybaha qaraqalpaq folklorımızdıń ayırıqsha bir janrı esaplanǵan tolǵawlarda kórkem súwretlew qurallarınıń biri troplardıń qollanılıw ózgesheliklerine toqtap ótemiz.