AKUSHARLIK VA GINEKOLOGIYADA METABOLIK SINDROM (Journal of Universal Science Research, 2024)
Metabolik sindrom fonida homiladorlik, tug'ish va tug'ruqdan keyingi davr juda ko'p asoratlar bilan kechadi. Metabolik sindrom sharoitida homiladorlikning borishi haqidagi mavjud ma'lumotlarni tahlil qilish shuni ko'rsatadiki, preeklampsi qo'shilishi homiladorlik asoratlari tarkibida birinchi o'rinda turadi - kuzatuvlarning 60-100% da. Metabolik sindromning rivojlanishi bilan tavsiflangan ginekologik patologiyaga endometriyal giperplaziya va saraton, giperandrogenizm sindromi, endometrioz, sut bezlarining dishormonal kasalliklari, menopauzadagi metabolik sindrom va boshqalar kiradi. Ushbu muammoning akusherlikdagi ahamiyatini hisobga olgan holda, u dolzarbdir. Homiladorlikning barcha bosqichlarida metabolik sindrom sindromi bo'lgan bemorlarni kontseptsiyadan oldin tayyorlash va davolash dasturini yaratish.