ASSOSIRLANGAN SEREBROVASKULYAR YETISHMOVCHILIK FONIDA KOGNITIV BUZILISHLARNI OLDINI OLISH (Journal of Universal Science Research, 2023)
Nevrologik va somatik kasalliklar kognitiv buzilishga olib keladi. Kognitiv buzilishlar har doim ham birlamchi miya kasalligi natijasida rivojlanmaganligi sababli, nevrologik holatni baholashdan tashqari, organlar va tizimlarni umumiy fizik tekshiruvdan oʻtkazish kerak. O‘z vaqtida tashxis qo‘yish va davolash bilan chuqur demensiyani oldi olinadi.  Neyrodegenerativ kasalliklar –“Asr kasalliklari” (Altsgeymer, Parkinson, Gentington, Pik kasalliklari), infektsiyalar va parazitozlar, jarohatlar, noto‘g‘ri ovqatlanish, metabolik  buzilishi kasalliklari, patologik qaramliklar, kontraversiyalar: “Yangi” infektsiyalar, Stress-indusirlangan patologiya, psixosomatik patologiya – asr muammosi sanaladi.