BOLALARDA BEZOAR KASALLIGI (Journal of Universal Science Research, 2023)
Ko‘rsatilishicha olingan bezoarning gistologik tuzilishining o'xshashligi bir bemorda gastroskopiya, boshqalarda esa najasdan yuvilgan bezoarlar kasal. Qo'shimcha gistokimyoviy tekshiruv ijobiy ligninga reaktsiya tolali o'simlik kelib chiqishini aniqladi bu shakllanishlarning tuzilmalari (fitobezoarlar). Bu buzilishni ko'rsatadi fiksatsiya tufayli oziq-ovqatning o'simlik tarkibiy qismlarini hazm qilish jarayoni polimer tolalari ustida, ularni me'da shirasining fermentlari ta'siridan ajratib turadi. Oshqozon obstruktsiyasining rivojlanishini erta tashxislash va oldini olish uchun shilliq qavatning gistologik tekshiruvi va hazm bo'lmagan oziq-ovqat zarralari bo'laklari bilan gastroskopiya tavsiya etiladi.