O`TKIR KORONAR SINDROM O`TKAZGAN BEMORLARDA UZOQ MUDDATLI ASORATLAR XAVFINI ANIQLASH (Journal of Universal Science Research, 2023)
O`tkir koronar sindrom bilan kasallangan bemorlarda ro’y beradigan to`satdan o`lim so'nggi o'n yilllarda mehnatga layoqatli aholi orasida o'limning asosiy qismini tashkil qilib kelmoqda. Epidemiologik ma’lumotlarga ko`ra yurak qon tomir kasalliklari o'limning 20-42% ni tashkil etadi [1]. Ayniqsa, S-T elevatsiyali o'tkir koronar sindromli bemorlarda tezkor tashhis qo`yish, aniqlash va to’g’ri tanlangan davolash usullari kasallik asoratlarini hamda o`lim holatini kamaytirishga xizmat qiladi. Ushbu maqolada o`tkir koronar sindrom etiologiyasi, klinik belgilari davolash usullari va bemorlarda rivojlanishi mumkin bo`lgan xavf omillari haqida ma`lumotlar keltirilgan.