TIBBIYOT DIAGNOSTIKA VOSITALARIDAN INSON ORGANIZMIGA TA’SIR ETUVCHI IONLOVCHI NURLANISHLAR MANBALARI (Journal of Universal Science Research, 2023)
Rivojlangan davlatlarda energiya iste’molining tahlili shuni ko‘rsatadiki, 2030 yilga borib, global energiya ishlab chiqarish 2-3 barobar ortishi mumkin, shuning uchun yoqilg‘i yetishmasligi masalasi birinchi o‘ringa chiqqan. Atom energiyasi yopiq yoqilg‘i aylanishi bilan bitmas-tuganmas resurslar bilan ta’minlaydi, kelajakda yadro energiyasidan keng miqyosda foydalanishga olib keladi. Biroq yadro sig‘imini oshirish yadro qurilmalari hayot siklining barcha bosqichlarida yadro va radiatsion xavfsizlikni ta’minlashni talab qiladi. Insonga ta’sir etuvchi ionlovchi nurlanishning barcha manbalari orasida tibbiyot yetakchi o‘rinni egallaydi. Ular orasida, foydalanish jihatidan va aholiga radiatsiya ta’sir jihatidan umumiy tibbiy doza taxminan 90% to‘g‘ri keladigan rentgen diagnostikasi bo‘lib qolmoqda. Tibbiy radiatsiya natijasida aholi har yili taxminan bir xil dozani oladi.