O’ZBEKISTONDA NODAVLAT TA’LIM MUASSASALARINING MOLIYAVIY MUNOSABATLARIGA TURLICHA YONDASHUVLAR (Journal of Universal Science Research, 2023)
So'nggi besh yil ichida davlatimiz oliy ta'lim tizimida ulkan o'zgarishlar, islohotlar amalga oshirilmoqda. O’zbekiston oliy ta'lim muassasalari uchun asosiy vazifa sifatida yuqori raqobatbardoshlikka erishishdir. Ushbu vazifani hal qilishning yo'nalishlaridan biri jahon ta'limiga xos integratsiyani amalga oshirish va rivojlantirishdir. Bunda xususiy oliy ta’lim muassasalari jahonning taniqli universitet markazlari bilan barqaror aloqalarni shakllantirish uchun turli imkoniyatlarga ega bo’lishi nodavlat ta’lim muassasalarini ochishga ehtiyojni oshirdi.          Ular o'zlarining raqobatbardoshligini oshirishga sarmoya kiritish uchun turli moliyaviy resurslardan foydalanadilar. Aksariyat davlat universitetlari davlatimiz tomonidan ajratilgan subsidiyalar va imtiyozli kreditlar doirasida xorijiy universitetlar bilan hamkorlikni rivojlantirish uchun hukumatlararo kelishuvlardan foydalanadilar. Sjuningdek, xususiy universitetlar global ta'lim muhitiga integratsiyani moliyalashtirishning boshqa usullaridan ham foydalanadilar. Bu ta'sischilar va xayriya tashkilotlarini uzoq muddatli moliyalashtirish uchun olingan pul oqimi bilan tavsiflanadi.