БУЙРАКДА СУВ-ТУЗ АЛМАШИНУВИ. БУЙРАК ТОШ КАСАЛЛИГИ (Journal of Universal Science Research, 2026)
Ушбу мақолада буйракда сув-туз алмашинуви механизмлари, уларни тартибга солувчи гормонал ва физиологик омиллар, шунингдек буйрак тош касалligining (нефролитиаз) этиологияси, патогенези, клиник кўриниши, ташхиси ва даволаш усуллари батафсил баён қилинган. Буйраkning гомеостазни сақлашдаги роли, электролит мувозанати ва рН тартибини ушлаб туришдаги функциялари кўриб чиқилади. Касалликнинг олдини олиш, парҳез терапияси ва замонавий хирургик ёндашувлар таҳлил этилади.