MAKTABGACHA TAʼLIM TASHKILOTLARIDA INKLYUZIV TAʼLIMNI TAKOMILLASHTIRISH (Journal of Universal Science Research, 2026)
​Ushbu maqola maktabgacha taʼlim tashkilotlarida (MTT) inklyuziv taʼlim tizimini takomillashtirishning nazariy va amaliy masalalariga bagʻishlangan. Inklyuziv taʼlim barcha bolalarning, jumladan, maxsus taʼlim ehtiyojlari boʻlgan bolalarning teng imkoniyatlar asosida sifatli maktabgacha taʼlim olishini taʼminlashga qaratilgan. Tadqiqotda MTTlarda inklyuziv muhitni yaratishning muhim yoʻnalishlari — pedagogik kadrlarning malakasini oshirish, zamonaviy oʻquv-uslubiy majmualar va didaktik materiallar bilan taʼminlash, ota-onalar va oila aʼzolarini taʼlim jarayoniga faol jalb qilish hamda normativ-huquqiy bazani takomillashtirish masalalari chuqur tahlil qilingan. Maqsad – har bir bolaning individual rivojlanish xususiyatlarini inobatga olgan holda, ularning ijtimoiylashuvi va tengdoshlari orasida oʻzini erkin his qilishi uchun qulay sharoitlar yaratishdir. Ushbu yondashuv bolalarni maktabga muvaffaqiyatli tayyorlashda va kelgusida jamiyatga toʻlaqonli integratsiyalashuvida hal qiluvchi ahamiyatga ega.