ТАУЦИННИНГ ГЕПАТОПРОТЕКТОРЛИК ХУСУСИЯТИ (Journal of Universal Science Research, 2025)
Жигар барча тирик организмлар учун мухим орган бўлиб, ҳар доим тиббиёт ходимларининг ва олимларнинг диққат – эътиборининг марказида бўлган. Жигарнинг ҳаётий муҳим функцияларни амалга ошириши барчага маълум оқсилларни(альбуминлар, қон ивиш факторларини), холестерин, ферментлар, гормонлар,ўткислоталарни синтезлайди. Қонни ортиқча гормонлардан, моддалар алмашинуви махсулотларидан, токсинлардан халос этиш; углевод, витамин ва минерал моддалар алмашинувида иштирок этади. Шунингдек баъзида ушбу фаолиятда гепатоцитларнинг шикастланиш ҳолатлари юз беради. Дунё бўйича  гепатит касаллиги ҳозирги вақтда энг кўп учраётган хасталикларидан бири ҳисобланиб, Жахон Соғлиқни Сақлаш Ташкилотининг берган маълумотларга кўра (2022 й) Европада новирус гепатит билан оғриганлар ҳар 100000 аҳолига 16-18 кишини ташкил этади.