GASTRIT SPAZMLARINI KAMAYTIRISHDA MENTHA PIPERITA (YALPIZ) VA MATRICARIA CHAMOMILLA (MOYCHECHAK) EKSTRAKTLARINING SIMPTOMATIK SAMARADORLIGINING QIYOSIY TAHLILI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Gastrit - bu oshqozon shilliq qavatining yallig‘lanishi bo‘lib, uning rivojlanishida eng muhim etiologik omil sifatida Helicobacter pylori infeksiyasi ko‘rsatiladi. kasallikning qo‘shimcha xavf omillari keng tarqalgan: noto‘g‘ri ovqatlanish, chekish, doimiy stress.   Gastritni davolashda tabiiy vositalardan foydalanish, xususan Mentha piperita (yalpiz) va Matricaria chamomilla (moychechak) kabi o‘simliklarning spazmolitik va yallig‘lanishga qarshi xususiyatlarini o‘rganish katta amaliy ahamiyat kasb etadi.