REPRODUKTIV YOSHDAGI AYOLLARDA VAZN ORTISHI: SABABLARI VA YECHIMLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada reproduktiv yoshdagi ayollarda vazn ortishiga olib keluvchi asosiy omillar — gormonal o‘zgarishlar, turmush tarzi, ovqatlanish buzilishlari, stress va homiladorlik bilan bog‘liq metabolik jarayonlar — tahlil qilindi. Tadqiqot davomida adabiyotlar sharhi va 200 nafar ayol o‘rtasida o‘tkazilgan so‘rovnoma natijalari o‘rganildi. Natijalarga ko‘ra, jismoniy faollikning yetishmasligi, yuqori kaloriyali ovqatlanish va gormonal disbalans vazn ortishining eng ko‘p uchraydigan sabablaridir. Vazn oshishi hayz siklining buzilishi, fertilitetning pasayishi va metabolik kasalliklar xavfining ortishi bilan bog‘liqligi aniqlandi. Maqolada ushbu muammoni kamaytirish uchun sog‘lom ovqatlanish, muntazam jismoniy faollik, stressni boshqarish va gormonal nazorat kabi amaliy tavsiyalar berilgan.