ICHAK GELMINTOZLARI VA ASKARIDOZNING LABORATORIYA TEKSHIRISH USULLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Hozirgi kunda odamlar orasida eng keng tarqalgan kasalliklardan  biri bu parazitar kasalliklardir. Parazitar kasalliklar deyarli hamma mamlakatlarda uchraydi. Sayyoramiz aholisining  uchdan bir qismi parazitar kasalliklari qoʻzgʻatuvchilari bilan zararlangan.JSST ning 2020-yil 2-martdagi maʼlumotiga koʻra butun dunyoda 1,5 milliarddan ortiq dunyo aholisining 24 foizi tuproq orqali yuqadigan gelmint infeksiyalari bilan kasallangan. 267 milliondan ortiq maktabgacha yoshdagi bolalar va 568 milliondan ortiq maktab yoshidagi bolalar ushbu parazitlar intensiv tarqaladigan hududlarda yashaydilar hamda ular davolash va profilaktika choralariga muhtoj.