EXINOKOKKOZ VA UNING PROFILAKTIKASI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Exinokokkoz - zoonoz parazitar kasallik bo‘lib, Echinococcus granulosus va Echinococcus multilocularis tasmasimon gijjalari tomonidan yuzaga keladi. Kasallik jarayonida inson organizmida parazitlar tomonidan gidatik kistalar hosil qilinadi, bu esa asosan jigar, o‘pka va kamdan-kam hollarda boshqa organlarga ta’sir qiladi. Exinokokkozning yuqori darajada tarqalishi epidemiologik nazorat mexanizmlarining yetarlicha samarali emasligi bilan bog‘liq bo‘lib, bu ayniqsa qishloq hududlari va chorvachilik bilan shug‘ullanadigan joylarda kuzatiladi