KORRUPSIYANING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK ILDIZLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH YO‘LLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Ushbu maqolada korrupsiyaning ijtimoiy-psixologik ildizlari, uning jamiyat hayotiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri hamda uni bartaraf etishning samarali yo‘llari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida korrupsiyaning shakllanishiga ta’sir qiluvchi psixologik omillar — shaxsiy manfaatning ustuvorligi, ijtimoiy muhitning korrupsiyani oqlovchi normalari, mas’uliyatning pastligi va ijtimoiy adolatsizlikning idrok qilinishi kabi jihatlar o‘rganiladi. Shuningdek, korrupsiyani kamaytirishda ma’naviy tarbiya, fuqarolarning huquqiy ongi, shaffof boshqaruv tizimi, raqamlashtirish va jamoatchilik nazoratining o‘rni asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari korrupsiyaga qarshi kurashda kompleks yondashuvning zarurligini ko‘rsatadi.