СЕЛЛАРНИНГ ҲОСИЛ БЎЛИШИ, ОҚИБАТЛАРИ ВА УЛАРГА ҚАРШИ ЧОРАТАДБИРЛАР (Journal of Universal Science Research, 2023)
Сел  атмосфера  ёғинларининг фаолияти  билан  боғлиқ  бўлган  геологик  жараёнлардан  биридир. Қисқа  вақт ичида  кўп  миқдорда  ёмғир  ёғиши  нураган  тоғ  жинсларининг устки  қисмини  тез ивитади. Натижада  лойқали  оқим  пайдо  бўлиб, вақтинча катта тезликдаги сувлар оқими ўз йўлида тоғ жинси парчаларини суриб кетиб, пастга оқиза бошлайди. Бу  лойқали оқимлар борган сари  кўпайиб, катта  қалинликка  ва массага эга бўлиб, сойлардан оқиб  боради. Сел ичидаги тоғ жинслари аралаш  бўлганлиги учун унинг зичлиги 1,2-1,8 г/см3 , тезлиги эса 10-15 км/соатга етади. Селлар қуйидаги шароитларда ҳосил бўлади