QURUQ KOʻZ SIMDROMINI, TASHXISLAS, TARQALISHI, DIAGNOSTIKASI VA UNI DAVOLASH (Journal of Universal Science Research, 2025)
Quruq ko'z sindromi (DES) yoki keratokon'yunktivit sicca (KCS) ko'z yoshi ishlab chiqarishning kamayishi yoki bug'lanishning ko'payishi natijasida yuzaga keladigan ko'z yoshi plyonkasining keng tarqalgan kasalligi bo'lib, turli xil belgilar va alomatlar bilan namoyon bo'ladi. Bir qator tizimlar ko'z sirtining fiziologik yaxlitligiga hissa qo'shadi va tizimning buzilishi simptomlarni keltirib chiqarishi yoki bo'lmasligi mumkin. Shuning uchun fiziologik funktsiyaning yo'qligi yoki minimal buzilishi bilan quruq ko'zlarni aniq tashxislash kerak. Maqolada, shuningdek, turli xil kolloid dorilarni etkazib berish tizimlari va KCSni davolash uchun topikal oftalmik dori vositalarini etkazib berish tizimlarini ishlab chiqishdagi dolzarb muammolar muhokama qilinadi.