ELEKTROMAGNIT NURLANISH VA OPTIK HODISALARNING MAMMOSKRINING TEKSHIRUVIDA QO‘LLANILISHI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Zamonaviy tibbiyotda onkologik kasalliklarni erta aniqlash profilaktika va hayotni saqlab qolishning muhim omilidir. Ayollarda uchraydigan ko‘krak bezi va bachadon bo‘yni patologiyalarini aniqlashda qo‘llaniladigan mammoskrining va kolposkopiya usullarining diagnostik ahamiyati ortib bormoqda. Ushbu usullar biofizika fanining muhim yo‘nalishlari bo‘lgan elektromagnit nurlanish-rentgen nurlari va optik hodisalar - yorug‘likning sinishi, qaytishi va kattalashtirish asosida ishlaydi. Diagnostik uskunalarning samaradorligi, aniqligi va xavfsizligi to‘g‘ridan-to‘g‘ri fizik qonuniyatlarga tayanadi. Bu metodlarning biofizik asoslarini chuqur o‘rganish tibbiy vizualizatsiya sifatini oshirish, yangi texnologiyalarni klinikaga tadbiq etish va yangi skrining usullarini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.