XORAZM VILOYATI SHAROITIDA YETISHTIRILGAN NO’XAT O’SIMLIGINING (CICER ARETINUM L) BIOEKOLOGIK XUSUSIYATLARI (Journal of Universal Science Research, 2025)
Dukkaklilar ichida no’xat o’simligi havo va tuproq iqlim sharoitlariga, qurg’oqchiligiga eng chidamli o’simliklardan biri hisoblanadi. Xorazm viloyati sharoitida no’xat o’simligi 2020 - 2023 yillarda tatqiqod maqsadida ekilgan navlari biologik va ekologik hususiyatlariga ko’ra o’sib - rivojlanishi, xosildorligi samarali ekanligi aniqlandi. O’rta Osiyo sharoitida no’xat asosan lalmi xududlarda ekiladi. Lalmi xududlarda no’xatdan olinidagan hosil bahordagi namgarchillikka bog’liq bo’ladi.